JEWISH.ORG.PL

logo

JEWISH.ORG.PL

Społeczność
Home›Społeczność›Koszerna Kuchnia Cejtel – Hamantasze

Koszerna Kuchnia Cejtel – Hamantasze

By aktivo
27 lutego 2015
4165
0
Share:
Image Purim już za chwilę, a bez hamantaszy nie będzie tak smaczny jak być powinien. Hamantasze, czyli oznej Haman, czyli uszy Hamana to słodkie trójkątne ciasteczka napełnione makiem. Są także jednym ze składników paczek (miszloach manot), które tradycyjnie przesyłamy sobie nawzajem w Purim. Dlaczego ciasteczka noszą taką nazwę? Legenda głosi, że kiedy prowadzono Hamana na stracenie, “jego plecy były zgarbione, głowa zwieszona, uszy zaś miał oderwane”. Zgodnie zaś z inną legendą, Haman nosił trójkątną czapkę. Tak, czy inaczej – są przepyszne.

 

Składniki ciasta:

  • 100g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • cukier puder do posypania ciastek

Nadzienie makowe:

  • 1 szklanka maku grubo zmielonego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1-2 otarte skórki cytryny

Wykonanie:

Do dużej miski włożyć masło, dodać cukier i utrzeć na maź. W miseczce wymieszać mleko z jajkiem i solą. Mąkę przesiać do odzielnej miski. Do masła z cukrem dodać jedną trzecią mąki i ucierać aż składniki się połączą. Ucierać dodając po jednej trzeciej pozostałej mąki na przemian z jajkiem wymieszanym z mlekiem, aż do uzyskania konsystencji miękkiego, kruchego ciasta.

Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.

Składniki nadzienia wsadzić do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu przez 10 minut (mniej-więcej), aż mak wchłonie mleko i masa będzie gęsta. Przygotować ciasto , nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Ciasto włożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek. Foremką lub szklanką o średnicy 7,5 cm wykroić z ciasta krążki. Pośrodku każdego krążka położyć 1-2 łyżki nadzienia. Unosząc ciasto przy nadzieniu, uformowac trzy rogi (by ciastko miało kształt trójkąta) i lekko docisnąc ciasto do nadzienia, tak, by było widoczne pośrodku ciastka.

Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia i piec 15 minut aż się zarumienią.

Można też zrobić hamantasze z nadzieniem śliwkowym (lub innym, takim jakie lubimy).

Nadzienie śliwkowe:

  • 1 szklanka suszonych śliwek bez pestek
  • gorąca zaparzona herbata lub woda do zalania śliwek
  • 4 łyzki powideł śliwkowych
Previous Article

Purim w Teatrze

Next Article

Paraszat Tecawe

0
Shares
  • 0
  • +

Related articles More from author

  • SpołecznośćWiadomości

    Lesław Piszewski został członkiem zarządu Europejskiego Kongresu Żydów (EJC)

    2 lutego 2016
    By Redakcja
  • SpołecznośćWiadomościWydarzenia

    75. Rocznica Zagłady Żydów Mińska Mazowieckiego

    19 sierpnia 2017
    By Redakcja
  • Społeczność

    Hebrajski w JCC

    31 lipca 2015
    By aktivo
  • Społeczność

    Wyremontuj Galicję!

    10 czerwca 2015
    By aktivo
  • Izrael i światSpołeczność

    Zmarł Meir Dagan były szef Mosadu

    21 marca 2016
    By Redakcja
  • Społeczność

    Tisza BeAw

    31 lipca 2017
    By Redakcja

Leave a reply Anuluj pisanie odpowiedzi

0

Polecamy

  • Izrael i światOpinieWiadomości

    Głos przewodniczącego gminy w Wiedniu po wyborach w Austrii

  • KulturaWiadomościWydarzenia

    Warszawa Singera – dla dzieci i rodzin

  • Opinie

    "Tajemnica pana Cukra"

KulturaSpołecznośćWiadomościWydarzenia

Święta Pesach 5782-2022

  • Zmarł znany izraelski pisarz Amoz Oz

    By Redakcja
    28 grudnia 2018
  • Ukazał się listopadowo-grudniowy numer  “Midrasza”  

    By Redakcja
    23 grudnia 2018
  • POLIN Music Festival: Historia między dźwiękami

    By Redakcja
    21 grudnia 2018

O NAS

Strona www.jewish.org.pl i profil na FB jewish.org.pl są jedynymi oficjalnymi mediami Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich w Polsce. Znajdują się na nich informacje dotyczące aktualnych wydarzeń w Gminach oraz życia żydowskiego w Polsce i na świecie. Związek zamieszcza tam informacje o imprezach i wydarzeniach które organizuje, lub którym patronuje. Nasze media prezentują też oficjalne stanowisko Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich dotyczące życia polskich Żydów oraz publikują oświadczenia European Jewish Congress dotyczące sytuacji Żydów na całym świecie.

Strona korzysta z dotacji Ministra Spraw Wewnętrznych i Administacji.

Nasze media społecznościowe

Napisz do nas

redakcja.jewish@jewish.org.pl

Dołącz do nas na Facebooku

Copyright © 2019 jewish.org.pl. All Rights Reserved.
Strona korzysta z dotacji Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji.
Dbając o standardy ochrony danych osobowych, w związku z wejściem rozporządzenia RODO, zaktualizowaliśmy politykę prywatności serwisu.