Koszerna Kuchnia Cejtel – Hamantasze
Składniki ciasta:
- 100g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 200 g mąki
- cukier puder do posypania ciastek
Nadzienie makowe:
- 1 szklanka maku grubo zmielonego
- 1/2 szklanki mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1-2 otarte skórki cytryny
Wykonanie:
Do dużej miski włożyć masło, dodać cukier i utrzeć na maź. W miseczce wymieszać mleko z jajkiem i solą. Mąkę przesiać do odzielnej miski. Do masła z cukrem dodać jedną trzecią mąki i ucierać aż składniki się połączą. Ucierać dodając po jednej trzeciej pozostałej mąki na przemian z jajkiem wymieszanym z mlekiem, aż do uzyskania konsystencji miękkiego, kruchego ciasta.
Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
Składniki nadzienia wsadzić do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu przez 10 minut (mniej-więcej), aż mak wchłonie mleko i masa będzie gęsta. Przygotować ciasto , nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto włożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek. Foremką lub szklanką o średnicy 7,5 cm wykroić z ciasta krążki. Pośrodku każdego krążka położyć 1-2 łyżki nadzienia. Unosząc ciasto przy nadzieniu, uformowac trzy rogi (by ciastko miało kształt trójkąta) i lekko docisnąc ciasto do nadzienia, tak, by było widoczne pośrodku ciastka.
Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia i piec 15 minut aż się zarumienią.
Można też zrobić hamantasze z nadzieniem śliwkowym (lub innym, takim jakie lubimy).
Nadzienie śliwkowe:
- 1 szklanka suszonych śliwek bez pestek
- gorąca zaparzona herbata lub woda do zalania śliwek
- 4 łyzki powideł śliwkowych