“Żydowskie ABC” – cykl spotkań
Cykl „Żydowskie ABC” to cykl spotkań (warsztaty, pokazy filmów, zajęcia kulinarne) mających na celu wokół podstawowych pojęć z zakresu kultury żydowskiej i judaizmu. Na wszystkie spotkania wstęp wolny. Cykl jest prowadzony przez Agatę Rakowiecką z warszawskiego JCC oraz rabinkę Małgorzatę Kordowicz z Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Warszawie, a organizatorami: Muzeum POLIN oraz JCC Warszawa.
Harmonogram spotkań:
Kto jest Żydem? – spotkanie
22 listopada (środa), 18:30, Klubokawiarnia Muzeum POLIN, ul. Anielewicza 6, wstęp wolny
Kto jest Żydem i czy Żydem jest się tylko po matce? Gościem spotkania będzie dr hab. Marcin Grynberg.
Kto jest Żydem? – warsztaty
27 listopada (poniedziałek), 19:30, JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a, wstęp wolny
Rozmowa specjalistów i osób poszukujących swoich korzeni o teorii i praktyce badań genealogicznych.
Co to jest obrzezanie? – spotkanie
13 grudnia (środa), 18:30, Klubokawiarnia Muzeum POLIN, ul. Anielewicza 6, wstęp wolny
Czym jest brit mila? Jakie jest religijne i kulturowe znaczenie obrzezania?
Co to jest obrzezanie? – pokaz filmu
18 grudnia (poniedziałek), 18:00, JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a, wstęp wolny
Projekcja filmu dokumentalnego Danae Elon “Ucięta dyskusja”. Autorka filmu przedstawia różne opinie na temat rytuału męskiego obrzezania oraz adaptacji starodawnego obrzędu przez świat współczesny.
Co to jest koszerność? – warsztaty kulinarne
22 stycznia (poniedziałek), 18:00, JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a, informacja o zapisach od 8 stycznia 2018
Przyjrzymy się bliżej zasadom panującym w koszernej kuchni i regułom obowiązującym przy przygotowywaniu koszernych posiłków z produktów mlecznych.
Co to jest koszerność? – spotkanie
24 stycznia (środa), 18:00, Klubokawiarnia Muzeum POLIN, ul. Anielewicza 6, wstęp wolny
Czym jest jedzenie koszerne? Gdzie znajdziemy dotyczące go reguły? Jak zachowywać się w koszernym domu?
Co to jest koszerność? – warsztaty kulinarne
29 stycznia (poniedziałek), 18:00, Menora InfoPunkt, pl. Grzybowski 2, informacja o zapisach od 8 stycznia 2018
Jakie zasady należy stosować przygotowując potrawy mięsne w kuchni żydowskiej? Jakie mięso jest koszerne a jakie trefne?
[zdj.: Flickr]